Новини

Як обрати взуття діткам? Поради від Світу Малюка

02.04.2019

Вибір взуття для малюка дуже важливий процес, оскільки від перших черевичків багато в чому залежить майбутня струнка постава дитини і її впевнена хода. Є кілька важливих моментів, на які варто звернути увагу при покупці найпершої дитячого взуття.

Коли дитині одягати першу взуття

На самому початку, коли дитина починає робити перші кроки будинку, їй вистачить шкарпеток зі спеціальною нековзною підошвою, але коли ви відправляєтеся гуляти з малюком, який вже освоює ходьбу, без спеціального взуття не обійтися. Всі малюки проходять цей етап в різному віці, тому, ми можемо дати тільки приблизні вікові межі.

Починаючи з 7-9 місяців малюк може хотіти вилазити з коляски на прогулянці і стояти на землі. Може пробувати стояти біля опори. Деякі дітки вже роблять перші кроки (за допомогою батьків) в 9-11 місяців.

Як правило, у віці близько року дітки починають пробувати ходити самостійно. І, якщо раніше була потрібне взуття "для того, щоб постояти на землі", то тепер дитині потрібна правильне взуття для того, щоб вона могла розвивати навички самостійної ходьби.
Як вибрати першу взуття для дитини

Для початку визначимося, якими особливостями має володіти взуття для самих маленьких.

  • 👟 Забезпечує стійке положення стопи під час ходьби;
  • 👟 Сприяє правильному розвитку стопи;
  • 👟 Фіксує п'яту;
  • 👟 Береже пальчики від ударів;
  • 👟 Оберігає ніжки від вивороту (повністю фіксує гомілковостопний суглоб в осінньо-зимовий період);
  • 👟 Формує всі крапки опори;
  • 👟 Враховує всі анатомічні особливості дитячих ніжок.

Важливо! Дитяче взуття повинне бути виготовлене ​​з натуральних матеріалів. Через недосконалу систему теплообміну ніжки маленьких дітей, а особливо стопи, сильно пітніють. Тому, матеріал з якого виробляється взуття, обов'язково повинен «дихати».

У прохолодну погоду краще м'яка шкіра або замш. Влітку можна зупинити свій вибір на прошивному полотні.

Майте на увазі, що натуральний матеріал повинен бути як всередині, так і зовні.

Ідеальна модель дитячого взуття для весняно-літнього сезону має вентиляційні отвори, декоративні дірочки і прорізи, функція яких полягає в забезпеченні доступу повітря.

❗ Майте на увазі, що штучні матеріали дають усадку, тому неприємно здавлюють крихітні ніжки, заважаючи правильному розвитку стопи, натирають в найніжніших місцях, не дають вільно рухатися. З цієї причини дітки часто згинають пальчики, наполегливо знімають незручні сандалі або черевики.

Єдиним винятком для штучного взуття можна вважати - неопрен. З нього часто виробляють професійне спортивне взуття. Тому, якщо ви хочете купити маленькі кросівки, вибирайте лише перевірені бренди, які не економлять і на якості тканини, і на створенні анатомічно правильного взуття, особливо для маленьких покупців.

Внутрішня частина

Необхідно ретельно перевіряти якість внутрішньої частини взуття. Грубі шви, декоративні прострочки, прошиті зі шматочків шкіри або тканини елементи являють собою мікро-виступи або ледве помітні шорсткості. Все це може стати додатковим навантаженням на ніжну дитячу шкіру і при торканні викликати додаткове тертя. Тоді малюк ризикує боляче розтерти ніжку.

Устілка

Гарне взуття оснащене шкіряної перфорованої устілкою, яка дуже м'яка та гігроскопічна (вбирає вологу). Устілка також має вентиляційні отвори, «дихає».

Під п'ятою можуть бути вбудовані спеціальні амортизатори, що пом'якшують ходьбу.

 

Супінатор в дитячому взутті потрібен для того, щоб підтримувати стопу в правильному положенні.

Лікувальний, ортопедичний супінатор потрібен не всім діткам, а рекомендується тільки в тих випадках, коли лікар або самі батьки помічають, що у дитини йде неправильне формування стопи (малюк ходить на носочках, підгинає ніжку, клишоногий і ін.).

Важливо! Здорові ніжки в ортопедичному взутті не потребують, навіть в профілактичних цілях.

У першому дитячого взутті задник повинен бути твердим і закритим, це сприяє правильної фіксації стопи і розвитку стопи. Форма - обов'язково округла, а сам задник обшитий м'яким еластичним матеріалом, який оберігає ніжку від натирання. Ця своєрідна «м'яка подушка» захищає кісточку.

Особливо важлива і цілісність задника - ніяких вирізів, виїмок або вставок бути не повинно.

Завжди звертайте увагу на підошву. Вона повинна бути обов'язково легкою, щоб не обтяжувати взуття і не заважати малюкові освоювати перші кроки. Крім того, хороша дитяча підошва дуже гнучка, вона легко скручується в обидві сторони, гнеться вперед назад. Важливо щоб забезпечувався перекат п'ятки на носок, а це можливо лише при м'якої, що гнеться, округлої підметці.

Якщо підошва «дерев'яна», дитина буде змушений пересуватися, як у колодках, оскільки взуття «не встигає» за всім різноманіттям рухів, які здійснюють крихітні ніжки.

Підошва повинна бути рифленою, це забезпечить правильне «зчеплення» з землею і не дозволить дитині посковзнутися. 

Сподіваємося, що рекомендації, наведені в цій статті, допоможуть вам системно і виважено підійти до питання покупки дитячого взуття і безпомилково вибрати те, що підійде саме вашому малюкові. Подаруйте своїй дитині найчудовіші і радісні моменти перших в його житті прогулянок, спогади про яких залишаться назавжди. А ми в "Світі Малюка" допоможемо зробити вам вірний вибір!

🛍 Стрий, вул. Зелена, 7
🛍 Новояворівськ, вул. Шевченка,10
🛍 Самбір, вул. Б. Хмельницького, 1
🛍 Хуст, майдан Незалежності, 16