Новини

Як не загубитися в лісі? Корисні поради

15.07.2019

Літо — ідеальний час для прогулянок на природі. Якщо ти любиш заміські поїздки, а збирання грибів та ягід — неодмінна складова твого літнього відпочинку, обов’язково читай наступні правила. 

Прогулянка лісом — незабутня пригода. Свіже повітря, знайомство з дикою природою, пошук лісових делікатесів та пікнік у родинному колі дарують масу задоволення, залишаючи приємні спогади про літні канікули.

Однак статистика невтішна: щороку в лісах країни губляться сотні дітей. Саме тому ми підготували для тебе коротку інструкцію, як не заблукати в лісі.

Попереджений означає озброєний. Як підготуватися до походу в ліс?

1. Запам’ятай! Ніколи не йди до лісу без дорослих, навіть якщо місцевість тобі добре знайома. За словами рятувальників, діти найчастіше губляться за кілька кілометрів від дому. Однак легковажити не варто: блукаючи лісовими нетрями, можна зайти глибоко в ліс, потрапити у болото або потривожити місця проживання диких звірів-хижаків, а це дуже небезпечно.

2. Перед походом у ліс вивчи карту місцевості. Познач на ній річки, дороги, селища, залізничні станції, розташовані неподалік. І найголовніше — запам’ятай, в якій стороні вони знаходяться. Так ти легко зможеш вийти з лісу. Подивись прогноз погоди.

3. Перед тим, як вирушити на тихе полювання, подбай про повний заряд мобільного телефону. У разі потреби ти завжди зможеш подзвонити рідним та повідомити приблизне розташування.

GPS-трекери, браслети чи наручні годинники-няні — теж дуже корисні. Ці прилади фіксують координати і відправляють їх тобі за допомогою SMS. Разом з батьками поцікався у свого оператора про послугу контролю місцезнаходження. На території України такі надають Kyivstar та Vodafone.

4. Завантаж на телефон спеціальний додаток-путівник, як от ForestNavigator. Він покаже на карті місце твого розташування та зорієнтує у потрібний момент. Часто в лісі відсутній мобільний та інтернет-зв’язок, тому зверни увагу на ті додатки, які працюють в режимі офлайн, як от Maps.me.

Завантаж у Maps.me карту місцини, куди вирушаєш, і просто внеси у пошук адресу, назву вулиці, об’єкта — додаток знайде усе та прокладе найкоротший маршрут.

4. Будь ласка, не вдягай до лісу непримітний сіро-зелений або чорний одяг. Віддай перевагу яскравим кольорам! Так заблукалого легше помітити під час пошуку. Чудово, якщо на одязі будуть смужки, що відбивають світло.

5. Компас — обов’язкова річ для грибників та любителів лісових прогулянок. Однак придбати компас — лише половина справи, головне — навчитися ним користуватися. Перед походом до лісу зауваж, з якого боку від дому він розташований: якщо на півночі, повертатися слід на південь.

Компас — надійний помічник, адже працює абсолютно автономно, без батареї та супутникового зв’язку. Єдине «але» — так звані аномальні зони, як от Бермудський трикутник, де не працюють механіка та електроніка, порушені закони фізики. Проте не хвилюйся: якщо ти не маєш наміру вирушати в «хрестовий похід» аномальними місцями, компас не дасть тобі заблукати.

6. Йдучи до лісу, прихопи з собою воду та легкий перекус, який не зіпсується теплого літнього дня. Оптимальний варіант — яблуко, груша.

Стане в пригоді й яскравий пакет для сміття — ним можна вкритися під час негоди або ночівлі в лісі. А свисток допоможе сповістити про себе.

7. Навіть якщо ти достатньо дорослий і часом самостійно прогулюєшся біля річки чи лісу, неодмінно сповісти батьків, куди йдеш та коли плануєш повернутися.

Правила поведінки у лісі

1. Ніколи не губи з поля зору дорослих та не відходь далеко у ліс. Не варто жартувати, ховаючись за дерева, та не відкликатися на поклик рідних. Така «гра» в хованки легко може перетворитися на пошукову операцію.

2. Гуляючи лісом, залишай для себе орієнтири: час від часу пов’язуй на дерева яскраві стрічки, або просто тягни за собою палицю — її слід допоможе тобі знайти шлях назад.

Якщо ти все ж загубився у лісі, без паніки!

1. Зателефонуй батькам та повідом, що заблукав. Однак телефонувати рідним безліч разів не потрібно — бережи заряд телефону. За ним тебе легше буде знайти пошуковій групі.

2. Якщо мобільний телефон розрядився, не бійся. Страх та паніка можуть тільки погіршити становище. Краще заспокойся і прислухайся до навколишніх звуків . Звук трактора на найближчому полі, шум залізниці або машин сусідньої траси допоможуть тобі вийти з лісу. Якщо характерних звуків не чути, залишайся на місці.

3. Зверни увагу на природні орієнтири. Мурашник зазвичай розташовується з південного боку, а мох росте з північного боку дерева. Своєрідним компасом служать і ягоди. З північного боку ягоди зелені, з південного — більш стиглі. Визначити сторони світу можна й за сонцем.

Якщо ніч застала у лісі, не варто впадати у відчай, у темну пору доби орієнтуватися в лісі можна за Полярною зіркою, яка завжди вказує на північ.

Щоправда, блукати лісовими нетрями вночі — погана ідея, надійніше залишатися на місці. Природні орієнтири краще перевіряти на уроці географії або під час навчань зі спортивного орієнтування.

4. Вивести з лісу може і стежка. Однак не всі стежки протоптані людьми. Вони можуть бути створені тваринами. Тому якщо ти пройшов лісовою стежкою кілька десятків метрів і не побачив жодного об’єкту цивілізації (квартальний стовп, лавка, облаштоване джерело), краще повернутися назад тим самим шляхом. Якщо ти стомився і сів перепочити, повісь на дерево куртку чи сумку. Можливо, тебе помітить перехожий грибник і допоможе знайти шлях додому.

5. Дорослим, що заблукали у лісі, рятувальники рекомендують рухатися вздовж лінії електропередач, триматися доріжок, лісових стежок, уникати річок та боліт.

6. Навіть якщо ти зголоднів, у жодному разі не їж ані грибів, ані ягід. Не наближайся до водойм, не пий із них. Не вилазь на дерево, це не допоможе.

7. Якщо чуєш лемент, шурхіт, крики — стукай палицею по дереву, кричи, свисти. Відгукуватися обов’язково. Найкраще стукати палицею по дереву — цей звук поширюється набагато далі, ніж голос.

8. Чекай допомоги і не бійся, що тебе вилають, — заблукати може кожен. Тебе будуть шукати мама, тато, поліція, собаки, незнайомі люди і навіть вертоліт. До речі, якщо ти бачиш, що летить вертоліт, треба допомогти йому тебе помітити: вийди на відкритий простір, ляж, розмахуй руками і ногами. Людину, що стоїть, побачити складніше.

9. Якщо твоє ім’я вигукує чужа людина, це той, хто приїхав спеціально тебе шукати. Іди до нього, він буде дуже радий тебе зустріти, допоможе швидше вийти з лісу і потрапити до мами і тата.

 

Інформація надана сайтом pustunchik.ua